Heljdina pita sa spanaćem

HELJDINA PITA SA SPANAĆEM
Heljdina pita sa spanaćem
Heljdina pita sa spanaćem
Heljdina pita sa spanaćem
Heljdina pita sa spanaćem

E, recept počinje tako što ćete usput na pijaci kupiti pola kg spanaća, poveći štap praziluka a ostalo valjda imate kući.

Ja sam danas od tog spanaća napravila sebi za ručak (maznula sam spanać, sama sebi oko 200 gr) krem čorbicu, prste da poližeš, a sa onih 300 grama napravila večeru.

Recept:
Pomešamo šolju (160 gr) brašna Tip 950, šolju braša Tip 500 i šolju Heljdinog brašna. Od te mešavine izvadimo jednu šolju (trebaće nam da domesimo testo).

U punoj šolji tople vode, razmutimo pola kocke kvasca i dve kašikice fruktoze, a može i obični šećer (šećer sam davno izbacila iz upotrebe i zamenula ga fruktozom - voćnim šećerom). Umesemo testo kao za hleb i tako da se ne lepi za ruke (ako je potrebno još malkice brašna, onda domesite sa brašnom Tip500).

Dok testo raste, na puteru ili još bole na GI - puteru prodinstajte praziluk, pa u njemu propržite spanać isečen na rezance. Sad je testo već naraslo i podelite ga na dva dela i napravite jednu koru koju će te staviti u pleh na koji ste predhodno stavili papir za pečenje (ja ga za sve koristim, manje se zaprljaju tepsije) i malo ga premažite puterom. Na koru odgore sam stavila onaj sir budjavi (ne morate da ga stavljate, ali je ukus neverovatno dobar), i ponovo nekoliko malih grudvica putera Gi. Onda dodamo spanać, poklopimo sa drugom korom, isečemo na kocke i dodamo ponovo male grudvice putera Gi. To sve ispecite (pecite kako znate i umete, brzo bude gotovo, na odprilike 220-250 stepeni).

Kada izvadite iz rerne poprskajte hladnom vodom i pokrijte sa krpom i dok postavite tanjire, pita će već da se prohladi i smekša. O ukusi ne vredi da vam pišem, nego ajde vi sada prošetajte do pijace i napravite ovo jelo za koje je potrebno sat vremena.


Sastojci:
Brašno
Kvasac
Spanać
Praziluk
Puter Gi (Možete i bilo koji puter, ili bilo kakvo ulje)
Budjavi sir (može a i ne mora)

Roza
 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120